Edustavatko ydinkeskustat urbanismia?

Pidämme hankkeessa ydinkeskustoja paikkoina, joissa monet kansallisen kaupunkipolitiikan päämääristä ovat saavutettavissa tehokkaimmin.

Ole hyvä, ja testaa, onko tuo hankejargonia vai edustavatko ydinkeskustat urbanismia todella.

Sulje silmäsi, ja kuvittele mitä tahansa kaupunkia. Mitä näet? Jonkin paikan ydinkeskustasta, eikö vain?

Hankkeen kokeilut ovat jo käynnissä

YKT-hankkeen kokeilut tähtäävät keskustojen logistiikka- ja liikenneratkaisujen tehostamiseen, polkupyörävarkauksien ehkäisemiseen, uusiin kivijalkakaupan liiketoimintakonsepteihin ja kauppatorien talvisesongin vilkastuttamiseen.

Verkoston kuusi kaupunkia ovat Jyväskylä, Oulu, Kuopio, Lahti, Kouvola ja Lappeenranta. Yksittäiset kokeilutulokset jaetaan kaikkien Suomen kaupunkien käyttöön ilmaiseksi.

Hankkeen myötä kaupungit muodostavat keskustan kehittämisen uuden pysyvän yhteistoimintamallin. Mukaan toivotaan uusia kaupunkeja, järjestöjä ja tutkimuslaitoksia.

Ydinkeskusta muuttuu – eikä se ole uutta

Ydinkeskusta on useimmissa kaupungeissa murrosvaiheessa. Vähittäiskaupan suurimuotoinen liiketoiminta näyttää jatkossa sijoittuvan yhä useammin keskustojen ulkopuolelle tai verkkoon.

Mutta se ei ole mitään uutta. Vielä 50 vuotta sitten kaupunkien autokaupat, huonekalukaupat ja jopa maatalouskonekaupat sijaitsivat ydinkeskustassa.

Ydinkeskustojen toiminnoissa korostuvat lähitulevaisuudessa todennäköisesti vapaa-ajan vietto, kahvilat, ravintolat, tapahtumat, kohtaamiset, kulttuuri – ja tietysti myös konttorityö ja muuttuva vähittäiskauppa. 

Kaupunkiin kuulumisen tunne

Useimpien kaupunkien strategiassa ydinkeskusta esitetään koko kaupungin elinvoimaa ilmentävänä paikkana.

Keskustassa kaikki näkevät, millainen meininki kaupungissa on. Ydinkeskustassa asukkaat kokevat kuuluvansa kaupunkiin. Tämä pätee kaikkialla Mikkelistä Milanoon ja Raumalta Roomaan.

Ydinkeskustan kestävä tulevaisuus -hankkeessa strategiapuhe otetaan todesta. Keskustoja pidetään uusien ideoiden törmäytyspaikkoina, joissa yhteiskunnan muutos, esimerkiksi vihreä siirtymä, tiivistyy. Hanke raportoi tuloksistaan talven 2023 – 2024 aikana.